8 удивителни факта за Черно море

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/traveling.bg/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Черно море, наричано в миналото Евксински понт, е един от големите водни басейни и известно вътрешно море. Крайно море на Атлантическия океан, разположено между Източна Европа и Западна Азия, то е било легендарно векове наред.

Морето е популярно не само заради името си, което предполага, че то има доста враждебна природа, но и заради редица особености, които са доста необичайни.

Много дълго време то е наричано „враждебно море“ и това се е дължало на трудностите в навигацията. Древните моряци считали Черно море за трудно за плаване място, тъй като бреговете му били населявани от диви племена. В допълнение, аноксичното естество на водата в Черно море, благодарение на която процесът на разграждане е много бавен в най-долните водни слоеве, е станало повод за няколко зловещи легенди, които му носят още по-мрачна слава, съобщава marineinsight.com.

Разбира се, времената се менят и някогашният труден за навигация воден басейн се е променил. Той е дом на богата и красива флора и фауна и на над 10 малки острова. Сега Черно море е популярна туристическа дестинация.

Освен това има много интересни факти около Черно море, които привличат морските ентусиасти. Вижте най-любопитните от тях:

  1. Разположение

Разположено на на 436 400 квадратни километра, Черно море се намира в Евразия, заобиколено от Европа, Кавказ и Анадола. Страните, които граничат с него, са България, Румъния, Турция, Украйна, Русия и Грузия.

С максимална дълбочина от 2212 м, в това вътрешно море се вливат няколко големи реки като Дунав, Южен Буг, Днепър, Риони и Днестър. Черно море е свързано със Средиземно море чрез Босфора и след това чрез Мраморно море и Дарданелите. Преди Средиземно море то е свързано още с Егейско и Критско море.

  1. Името

Едно от най-малко известните неща е произходът на името на морето. Има много теории за това как морето е получило точно това име. Според някои, преди да бъде наречено „Черно“, водното тяло е било познато като „враждебно море“, най-вече заради наличието на диви племена по бреговете.

През вековете морето е било наричано по различен начин от отделните народи, но точно това название, което остава най-известното, се смята, че е дадено през Средновековието от турски моряци.

Има и други хипотези, предлагащи няколко причини за произхода на името. Според едно твърдение, бурите през зимата карали водата да изглежда черна и затова моряците го нарекли така. Друга теория изтъква, че потопените във водата предмети се покриват с черна утайка след известно време. Откриването на такива предмети може да е станало причина за това име.

  1. Аноксична вода

Един от най-интересните факти за Черно море е неговата аноксична вода. По-точно, има значитетелна липса на кислород във водата. Черно море е най-големият меромиктичен воден басейн в света. Това означава, че горните слоеве на водата, богати на кислород, не се смесват с долните дълбоки слоеве. Така дълбините нямат пряк контакт с кислорода от атмосферата.

В резултат 90% от обема на Черно море е заето от бедна на кислород вода. Ето защо в дълбините на Черно море не само няма особено кипящ живот, но и потъналите кораби от древността са се запазили невероятно добре.

  1. Пристанище на Ноевия ковчег

Според много морски геолози, Черно море е било езеро със сладка вода преди около 7000 години, когато заради покачване на нивото на Средиземно море в него нахлуват морски води. Във връзка с това мнозина смятат, че придошлите води са всъщност Потопът, за който се разказва в Библията.

Историите твърдят, че Ноевият ковчег заседнал на склоновете на планината Арарат в Турция, когато потопът свършил. Често археолозите спорят по този въпрос, но поради липсата на солидни доказателства тази част от историята на Черно море продължава да е сред най-обсъжданите.

  1. Устойчиво ниво на водата

Нивото на водата в Черно море е едно и също поради липсата на значителни приливи и отливи. Заради това няма отклонения в нивото на водата, което го прави тихо и спокойно на повърхността.

Плуването в Черно море е възможно, макар че усещането е по-различно, отколкото в други водни басейни. Заради особености като високото ниво на минерали и сол, обикновено обектите се носят по водата.

  1. Екзотични острови

В Черно море има няколко малки острови. Те са около 10 и пазят удивителна флора и фауна. Сред островите, които са разпределени между България, Румъния, Украйна, Турция и т.н., е Змийският остров, разположен до делтата на Дунав.

Българският остров Свети Тома също е известен като змийски заради присъствието на множество сиви водни змии, които го обитават и се хранят с риба във водите около него.

Други известни острови са Света Анастасия, Березан и Гуресун, Свети Кирик и Джарългач. По-важното е, че те се превръщат в големи туристически атракции.

  1. Зловещи слухове

Един от най-интересните и страховити факти е вярването, че мъртвите обитават водите на Черно море. Останките на кораби и хора и други предмети, които по принцип се разлагат, все още могат да бъдат открити на морското дъно, векове след като са потънали.

Колкото и интригуващо да звучи това, научното му обяснение е аноксичната същност на най-долните водни слоеве, която забавя разпада изключително много. Оттам и наличието на тленни останки във водата. А точно този феномен е причината за създаването на много мрачни слухове за него.

  1. Туристическа атракция

Въпреки всички мистерии, свързани с Черно море, факт е, че то е голяма туристическа атракция почти целогодишно. Със своите планини и красиви брегове, страните около Черно море привличат пътешественици и морски ентусиасти. Освен с красотата си, то привлича и със своята история и археология. Всяка година голям брой круизни кораби минават от там.

Източник: pochivkablitz.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.