"Замъкът от памук", който е съвсем близо до България

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/traveling.bg/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Памуккале е природна забележителност в Турция, която ежегодно привлича огромен брой туристи от всички краища на света. Представлява поредица от тераси върху масив от бял шуплест варовик, които се спускат стъпаловидно надолу по него в продължение на почти 200 метра.

Твърдите бели минерални отлагания, които отдалеч приличат на сняг, се образуват заради високото минерално съдържание на изворната вода, стичаща се по склона и събираща се в топли басейни по терасите. Мястото се намира в провинция Денизли, а името му в превод означава „замък от памук“.

Природната забележителност се е образувала от тектонични движения в падината на река Мендерес, където в миналото са се случвали и множество земетресения. Вследствие се получават множество минерални извори.

На какво са готови хората за перфектното селфи

Водни струи, идващи от древния град Хиераполис, богати на минерални соли, падат от голяма височина и създават причудливи, вкаменени, ослепително бели каскади, които се дължат на калциевия карбонат. Заради голямото количество варовик се е образувал Памуккале.

Мястото наподобява замръзнал водопад и е изключително красиво. Според легендите Клеопатра е посещавала Памуккале, а туристите имат възможността да се потопят в нейния извор.

Горещите извори на Памуккале извират от недрата на планината Кал Даъ в Западен Анадол, Турция. Водата с температура 37°C достига повърхността и продължава пътя си надолу по поредица от около сто тераси.

Водните струи са издълбали терасите и във вдлъбнатините са образували топли водни басейни. Повечето имат ослепително бял цвят, но някои са жълтеникави или кафяви.

Каменна кула, два пъти по-висока от Айфеловата: Място, на което никой не може да се изкачи.

До Памуккале може да се стигне от повечето крайбрежни курорти, като се организира пътуване за един или два дни, но са най-близо до Кушадасъ – около 4 часа път с автомобил. Мястото е толкова привлекателно за туристи, че се е наложило въвеждането на строги правила, за да се съхрани красотата му, например посетителите вече не могат да ходят по терасите. Тези, които имат желание да се насладят на топлите извори, могат да се потопят в близкия басейн, в който има отломки от мраморни колони.

Именно благодарение на топлите води е бил основан балнеоложкият град Хиераполис в края на 2-ри век пр. Хр. от династията на Аталидите – царете на Пергамон. Сред останките може да се видят руини от бани, храмове, добре запазен театър и най-големият некропол в Анадола с над 1200 гробници. Във всеки голям курорт може лесно да се резервира екскурзия за посещение на Памуккале, понякога в съчетание с посещение на Ефес.

Древният град Хиераполис, мястото, където сега е Памуккале, е бил известен като Свещения град в археологическата литература поради изобилието на храмове и религиозни строежи в околността.

Историческите артефакти, открити при разкопките, са изложени в археологическия музей на Хиераполис. Античният град Триполис (Tripolis) в окръг Булдан (Buldan) и античното селище Колосеа (Colossea) в окръг Хозанз (Hozanz) са най-значимите от всички антични селища в региона.

Тази свещена земя, обвита в бяло, очаква онези, които искат да се излекуват чрез природната терапия на водите й.

Източник: blitz.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.