Хайде към Варна за... лечение с кал

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/traveling.bg/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Почти всички туристи ходят във Варна заради морето. Морската ни столица е най-натоварена през летния сезон заради плажовете и близките курорти. Има една група от хора, обаче, които посещават красивия град и през останалото време от годината с малко по-различни намерения от събирането на тен.

Крайната цел на тяхното пътуване не е морето, а Варненското езеро. То се намира западно от града и е свързано чрез канали с Белославското езеро и Варненския залив. Дългото 15 км езеро крие в себе си една много специална тайна – лечебната кал.

Това е единственото езеро в България с лечебна кал, което има стабилен режим, т.е. има незначителни отклонения в съдържанието на химичните съставки.

Варненската лечебна кал е лиманна. Тя е със сиво-черен цвят и фина структура, кремообразна, с голяма лепливост и пластичност, с миризма на сероводород и алкална реакция. Специфичното ѝ действие се изразява в активизиране на ензими и биостимулатори. Под действие на калните процедури настъпват значителни промени в метаболизма - повишава се тъканното дишане, стимулират се белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна.

Лечебната кал, приложена под формата на апликация или във вана, има механично въздействие върху организма, респективно върху кръвоносните и лимфните съдове на кожата, на гръдния кош, корема и крайниците. В кожата се увеличават хистаминът и хистаминоподобните вещества и се повишава проницаемостта на кожата.

Доказано е наличието на естрогени във варненската лечебната кал. Това води до увеличение на овулацията и сперматогенезата. Лечебната кал има силно изразено противовъзпалително действие, настъпва усилено кръвоснабдяване на тъканите, изразено трофично действие.

В ставите се повишава нивото на мукополизахаридите, както и на сярата. Успокоява болката. Лечебната кал практически се използва след съответна преработка - пресяване и затопляне.

Процедури с тази почти чудодейна кал могат д се правят в балнеохотели във Варна, Албена и Златни пясъци. За какъвто и здравословен проблем да отиде човек там, хубаво е след завършване на един курс процедури да го повтори отново след няколко месеца.

Внимание! Пациенти с всички заболявания в остър и подостър стадий, злокачествени анемии и новообразувания, бременност, заболявания на сърдечно-съдовата система в декомпенсация, напреднал стадий на атеросклероза, ревматоиден артрит, туберкулоза на белите дробове, болести на щитовидната жлеза, нефрит, варици на долните крайници, епилепсия НЕ са подходящи за калолечение.

Източник: blitz.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.