Топ 5 на най-добрите ски курорти в Източна Европа

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/traveling.bg/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

За желаещите да похарчат парите си за достъпна, но и качествена зимна почивка в Източна Европа, британският „Телеграф“ е изготвил специална класация. Подбрани са най-добрите зимни курорти, които някои от заклетите фенове на ските в Западна Европа тепърва ще откриват.

  1. Ясна, Словакия

Това е най-голямата и предизвикателна ски зона в Словакия. Предлага достатъчно голям терен и съоръжения, за да направи дори и напредналите скиори и сноубордисти щастливи за цяла седмица. Над 130 млн. евро са инвестирани в последните години за реконструкцията на четири нови кабинкови лифта, нови 10 км писти, хотели и ресторанти. Пистите са разпложени на северните и южните склонове на планината Чопок.

Половината от пистите са за средно напреднали, а 27% за много напреднали скиори – повече, отколкото в повечето източноевропейски курорти. Има големи зони за свободно каране. По-предизвикателните писти и терените за свободно каране са на северните склонове.

  1. Банско, България

Най-добрият курорт на България, посочва британското издание. Гърци, руснаци и много британци избират тази дестинация – само на 2 и половина часа път с кола от летище „София“. Банско се намира в Пирин планина – в ясен ден от там се вижда Егейско море.

Изтъква се и автентичната атмосфера на градчето Банско. Отбелязват се и прелестите на планинската природа. Не са пропуснати, обаче, проблемите, свързани с липсата на достатъчно и големи лифтове.

  1. Кранска гора, Словения

Това е привлекателно село в малка долина, сгушено между скалистите склонове на Юлийските Алпи. Намира се на час път с кола от летището в Любляна.

Курортът притежава свой собствен чар и изтънченост, които го поставят редом до курортите от този тип в Австрия и Италия. Голямо предимство е, че селцето е точно в подножието на склоновете и има няколко наистина стръмни трасета. Както и в другите източноевропейски курорти, наличието на истински сняг често е под въпрос, а в Кранска машините за сняг не са достатъчни.

  1. Попова шапка, Македония

Тук покритието със сняг е почти 100% гарантирано от януари до март. Курортът се намира на 90 минути с кола от летището в Скопие. Поддържаната част е само 10 км и наистина е малка, но истинската атракция е карането извън пистите. На над 1700 метра надморска височина има цели 100 кв. км терен – истински снежен рай. На 2700 метра надморска височна можете да кръстосвате прекрасен, необработен бял сняг, проходим само с моторни шейни.

Сред предлаганите услуги са снежни сафарита и снежен къмпинг. Седалковият лифт вози от курорта до 2510 метра надморска височина, където можете да изберете между две лесни спускания. Има ски училище и екипировка под наем. Според изданието, курортът не е много по-развит от базов лагер, тъй като ресторанти има само в хотелите.

  1. Мариборско Похорие, Словения

Това е най-голямата единична зона за ски в Словения. Намира се в планината Похорие, точно до втория най-голям град в страната – Марибор. Според преданията, гората е толкова гъста, че там живеят духове, вълшебници и великани.

Курортът разполага с 42 км поддържан терен, 10 км от които са осветени за нощно каране на ски. Това е най-голямата такава зона в Европа. Там се провеждат спускания от Световната купа в гигантския салом за мъже и жени, но повечето от пистите са къси, ниски и подходящи за начинаещи и средно напреднали. Началната точка за скиорите е Марибор, откъдето с обществен транспорт до ски зоната се стига за 15 минути.

Източник: blitz.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.