Тайните на античен Вишеград

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/traveling.bg/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Вишеград е древна местност на около 5 км югоизточно от град Кърджали над водите на язовир Студен кладенец, на десния бряг на река Арда и над село Вишеград. Надвиснала над малкото село Островица, тази крепост е спрягана за най-запазения средновековен замък в Родопите.

Разположена е върху характерен скалист връх с отвесно спускащи се над язовир „Студен кладенец” скали. Крепостта е малка, 562 кв. м, а запазените стени са високи до 8 м. Построена е най-вероятно през ІV в. Крепостта просъществува до ХІVвек.

Името на крепостта има славянски произход и означава „висок град“ - име давано на крепости и в други славянски държави. Стените преизползват основите на по – ранна крепост строена през античността. Сред местното население е известна с топонима Хисар Юстю /Горна Крепост/. По план и по размери представлява типичен феодален замък от средните векове. Според проучвателите, предположенията са,че е представлявал резиденция на областния управител на областта Ахридос. В пряка връзка е с голямата крепост Мнеакос /Моняк/ която е на хълма отсреща.

За крепостта Моняк се знае, че е била главното укрепление на българските властелини в началото на Българската държава в този край. От крепостта се открива завладяващ панорамен изглед към планината, особено на юг, където започват огромни пропасти, стигащи до бреговете на язовир Студен кладенец.

За крепостта Вишеград има много и интересни исторически факти. В замъка Вишеград преди 700 години е коронясан вторият император на Латинската империя - Хенрих. Той е брат на заловения от българския цар Калоян Балдуин.

"През 1205 година българският цар Калоян разбива при Одрин рицарите на кръстоносния поход, рицарите на Латинската империя, пленява император Балдуин, първият император, води го в Търново. Една година не се знае какво става с него. И именно тук, при един свой поход, брат му Хенрих или Анри, както е на френски език, научава за смъртта на своя брат", разказва археологът проф. Николай Овчаров.

При разкопките, проведени през 70-те години, в района на крепостта са открити подове на землянки и основи на пещи, както и запазени глинени съдове, част от рицарски шлем, накити, копия.

Най-ранните артефакти датират от края на бронзовата епоха и началото на старожелязната. Проучванията показват, че средновековната крепост е построена върху останките на антична такава, принадлежала на траките. Първоначално съоръжението е използвано между IV в. пр. Хр. и I в. сл. Хр., като по всяка вероятност е принадлежало на тракийското племе Койлалети, за които се смята, че са обитавали защитения триъгълник между реките Арда и Върбица.

Средновековната крепост Вишеград е сред най-известните в Родопите – често е споменавана в хрониките на византийските летописци. Разположена на връх над река Арда, тя е контролирала главната пътна артерия, минаваща от тук.

Обявена за паметник на културата от национално значение през 1968 година, Вишеград допълва пъзела от туристически забележителности в Източните Родопи, заедно с Перперикон, Татул, крепостта Моняк.

Източник: pochivkablitz.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.