Приходите от нощувки в страната през 2019 г. са надхвърлили 1.5 млрд. лв.

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/traveling.bg/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Приходите от нощувки в страната през 2019 г. са надхвърлили 1.5 млрд. лв., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база има ръст от 3.4%, който обаче е най-слабият за последните пет години и е обясним на фона на отрицателния резултат при реализираните нощувки (-0.5%) и твърде слабото увеличение при броя на пренощувалите хора (2.6%).

Само през декември приходите от нощувки са били 52.3 млн. лв., което е увеличение от 8.1% на годишна база. Регистрирано е увеличение на постъпленията както от български граждани (с 9.8%), така и от чужди граждани (5.6%). Това е третият пореден месец, в който е отчетено увеличение на приходите от нощувки.

От данните на НСИ се вижда, че месеците октомври, ноември и декември са били доста благоприятни за посещения. Тогава са отчетени увеличения в приходите съответно с 4, 11.4 и 8.1%.

През декември 2019 г. в страната са функционирали 2 024 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване, с общо 58.6 хил. стаи и 119.6 хил. легла в тях. На годишна база общият брой на работилите места за настаняване се увеличава с 1.4%, докато броят на леглата намалява с 0.2%. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през декември 2019 г., е 905.2 хил., или със 7.2% повече в сравнение със същия месец на 2018 г. Най-голямо е увеличението на нощувките в местата за настаняване с 4 и 5 звезди - с 11%.

В хотелите с 4 и 5 звезди през декември са реализирани 74.6% от общия брой нощувки на чужди граждани и 42.5% - на българи. В местата за настаняване с 3 звезди са осъществени 18.9% от нощувките на чужденци и 28.8% - на българи, докато в останалите те са съответно 6.5 и 28.7%.

Броят на пренощувалите в местата за настаняване се увеличава с 2.3% в сравнение с декември 2018 г. и достига 447.6 хил., като е регистрирано увеличение както при чуждите граждани - с 5.2%, така и при българските - с 1.3%. Отсядалите в хотелите българи са 322.2 хил. и са реализирали средно по 1.9 нощувки. Чуждите граждани са 125.4 хил. и са реализирали средно по 2.4 нощувки, като 75.2% от тях са били в хотели с 4 и 5 звезди.

Източник: economic.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.