Отидох в Тайланд за първи път и направих тези огромни грешки – не ги повтаряйте!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/traveling.bg/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Всички мечтаем да отидем до някоя екзотична дестинация и едно от първите такива места, за които се сещаме, е Тайланд. Често се изкушаваме сами да организираме пътуването си без помощта на агенции и оператори, защото това до известна степен отнема от удоволствието.

Но когато отиваме в далечна страна за пръв път, можем да допуснем грешки, за които не сме и подозирали. Едно от досадните правила на самостоятелното пътуване е, че винаги трябва подробно да проучим избраната дестинация. И все пак никога не можем да предвидим всичко.

Пътешественик разказва за първото си самостоятелно пътуване в Тайланд и за грешките, които е допуснал като начинаещ. Той гледа на тях като на приключения, но признава, че ако знаел някои неща предварително, е щял да избегне много излишни разходи, неудобства, отравяне и спане на пейка.

Пътуването продължило 23 дни, през които той посетил Банкок, Патая, Пукет, Чиангмай и отново Банкок. Ето какво споделя той да не правите докато сте в Тайланд и докато се подготвяте за пътуването:

Да вземете такси на летището

„Още преди пътуването бях решил, че ще взема такси до хотела. Можете да хванете метрото, спирката е точно на летището. Но прочетох, че климатиците работят безконтролно във вагоните и можете да настинете. Пътуването ми току-що беше започнало, би било неприятно да се разболея. Не рискувах и си повиках такси.

Шофьорът се оказа възрастен тайландец на около 60 години. Качих се в колата, видях, че няма навигация, и си помислих: „Сигурно е професионалист“. Показах му адреса на хотела, но той не обърна внимание. Още една червена лампичка, на която не обърнах внимание.

Час по-късно спряхме в централната зона. Шофьорът не говореше английски и ми направи знак да си взема куфара от багажника. Попитах къде е моят хотел, при което той махна с ръка встрани. Помислих, че трябва да тръгна в тази посока. Взе ми 620 тайландски бата (32 лв.).

Не намерих хотела. Минувачите започнаха да ми помагат, трябваше отново да взема такси. Познат на друг таксиметров шофьор ме заведе на правилното място с мотопед. Дадох още пари за пътуването. Бях смазан от умора.

Заключение: можете спокойно да отидете с метрото, няма заледени вагони, влаковете са удобни и модерни. И най-важното е, че е бързо и евтино – пътуването струва между 15-52 бата.

Да се настаните в хотелска стая в Банкок с прозорци към канала

Хотелът ми се казваше Smile Inn. Държа на бюджетни квартири, тъй като там само спя. Когато избирах стая, намерих рядък вариант с прозорци, които гледаха към канала, и веднага го взех. Много хора обичат красивата гледка през прозореца, включително и аз. Стаята струваше 447 бата на ден (23 лв.).

След известно време разбрах, че изборът ми на стая е несполоучлив по две причини. Разглеждането на забележителности и общественият транспорт по канала тече от сутрин до вечер. Корабчетата имат мощни двигатели, така че дори при затворен прозорец можех да чуя рева на двигателя.

Местните изхвърлят боклука си във водата, така че близо до канал мирише много неприятно. Да отворите прозореца, за да влезе чист въздух? Звучи смешно и тъжно.

Да пробвате непознато ястие преди път

Преди да замина за Патая, но така и не разбрах от какво точно. През деня ядох фастфуд в обикновено кафене, а вечерта опитай тайландски десерт от уличен павилион. На сутринта закусвах с папая. Ядох я и предния ден и всичко беше нормално.

След закуска излязох на разходка из града и усетих първите признаци на неразположение. Вечерта се почувствах наистина зле. Цяла нощ тичах между леглото и банята. На следващата сутрин имах пътуване за Патая, което не можеше да бъде отменено.

Нямах лекарства – не съм привърженик на хапчетата. Сега мисля, че един минимален набор от лекарства ще е нужен за спешни случаи.

Да плувате на централния плаж в Патая

Патая е много туристическо място. Тук има много туристи през цялата година. Градът има много приятно крайбрежие. Но централният плаж е в лошо състояние.

На плажа почти никой не плува, има много водорасли и боклуци – бутилки, опаковки, вестници. Чистят ги рядко. Страхувах се да си натопя краката във водата – страхувах се да не се порежа на нещо. Наблизо има стоянка за катери и моторни лодки – просто няма как водата там да бъде чиста.

Ако искате да плувате в чиста вода, по-добре да отидете до съседния остров Ко Лан. Има ферибот от главния кей на Патая. Фериботите се движат между 4 и 7 пъти на ден, билетът струва 30 бата, времето за пътуване е 40 минути.

Да пиете ледено студени напитки в жегата

Хотелът ми беше на оживена улица, където продаваха смути. Напитката се приготвя срещи 20 бата (1 лев). Правят я от местни плодове – манго, ананас, диня, портокали, маракуя. Беше горещо и исках да опитам освежаващо смути.

Пренебрегнах момента, в който в блендера беше сложен твърде много лед. Още не се бях възстановил напълно от отравянето, а смутито беше ледено и два дни бях с възпалено гърло. Ако не искате да рискувате, кажете на продавача да не слага лед. Те го добавят за обем, заема половината чаша.

 

Да си купите евтин тайландски масаж

В Пукет на всеки ъгъл красиви момичета приканват да си направите прочутия тайландски масаж. Реших и аз да опитам. Намерих масаж за 290 бата (15 лв.) с продължителност 30 минути. Но ми се иска да не го бях плащал.

Жената правеше масажа много трудно. Очаквах по-спокойно и релаксиращо преживяване. Имам средно към слабо телосложение. Според мен един професионалист трябва да подхожда индивидуално към всеки клиент и да не го удря по костите при липса на излишни тлъстини.

В крайна сметка платих пари за дискомфорт и болка в тялото в продължение на два дни. Добре че нямаше синини. Вече никъде не исках да пробвам масаж.

Да пестите от пари за квартира в Чиангмай

Избрах Чиангмай нарочно – исках да видя един друг Тайланд, без туристи и плажове. Този град се счита за северната столица на страната. Заобиколен е от хълмове и планини, а въздухът е приятно сух.

Чиангмай не е свикнал на голям брой туристи, така че тук има малко хотели. Има най-вече къщи за гости. Отседнах в една такава. Стаята беше евтина – 300 бата (16 лв.) на ден. Снимките на сайта бяха хубави. Но в действителност стаята приличаше на нещо като килер или пристройка към къща с аскетично обзавеждане – маса, стол, вентилатор и поставка. Душът беше много стар, а налягането във водата беше слабо. Стените са тънки.

Ако отидете в Чиангмай, по-добре да вземете по-скъпа квартира – от 480 бата. Внимателно проучете снимките и отзивите.

Да летите до вкъщи със зряло мангo

Реших да занеса у дома пресни плодове. Преди полета сложих 5 добре узрели манго в куфара си. Но се оказа, че този плод се разваля много бързо, особено в тясно пространство.

Още по пътя от Чангмай към Банкок за 3 часа плодовете се превърнаха в мека субстанция. Трябваше да ги ям, но не ми беше приятно и изхвърлих няколко от тях. Не искам да си представя какво щеше да се случи с мангото в куфара на път за вкъщи.

Да вземете полет с неудобна връзка и да прекарате нощта на летището

Летях от Чиангмай до летището в Банкок, откъдето веднага трябваше да тръгна за вкъщи. Планирах полета предварително, тъй като се страхувах да не изпусна полета за вкъщи – в Чиангмай можеше да има закъснение.

Графикът не беше много удобен. Озовах се на летището в Банкок 10 часа преди полета за вкъщи. Нямаше смисъл да отивам в града и да наемам апартамент – вече беше нощ. Имаше само една възможност – да нощувам на летището.

Опитах се да хапна. Открих евтина трапезария, което не е типично за летище с космически цени. Взех си юфка с ядки и сос за 60 бата. Но качеството на храната беше средна работа – бях сит, но не ми хареса.

Сънят ме надви. Предадох куфара си за съхранение и реших да спя на пейка за първи път в живота си. Но вече не искам да повтарям. Наоколо имаше много шум, трябваше да легна на много твърда повърхност в неудобно положение. Една девойка по някаква причина ме гледаше много дълго време, което не ми даваше да заспя.

След това се случи най-нелепото нещо – самолетът ми закъсня с 6 часа. Поради закъснение на полета повече от 4 часа имах право на топъл обяд. Авиокомпанията не ме информира за това – трябваше сам да си намеря ваучера за храна. Добре че преди пътуването бях проучил и знаех какво да правя.

Постъпих правилно, когато реших да летя от Чиангмай до Банкок по-рано. Не си струваше риска, предстоеше ми скъп полет до вкъщи. Но е по-добре да си наемете хотелска стая наблизо и да си починете добре или да излетите от Чангмай ден по-рано и да прекарате последния ден в Банкок. Поради неопитност не разгледах тази опция.“

Източник: pochivkablitz.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.