Най-полезните съвети за начинаещи скиори!

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/traveling.bg/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

Най-полезните съвети за начинаещи скиори! Ако сте любопитни какво е усещането да се карат ски, но все още не сте намерили смелост да опитате настоящата статия е точно за вас. За да не се откажете още от първия ден, както много често се случва, най-често поради незнание, сме подготвили няколко от най-полезните съвети, които всеки начинаещ любител на зимните спортове трябва да следва.

Робувайки на множество предразсъдъци и безпочвени страхове, можем да си намерим също толкова много извинения, защо да не ходим в планината през зимата, а още повече да се бъхтаме с тежка екипировка по мразовити баири. Варияциите могат да са в много широки граници- от времето и студът, през разходите, болежките, годините, до страхът от високо, страхът от ниско или там каквото си мислим, че ни пречи, за да започнем нещо ново и вълнуващо. Къде по-незабравимо може да си изкараме зимната ваканция или уикендите, излежавайки се и правейки нещо с телефона, таблета или телевизора.. Ако досега не сте чакали зимата и снега с нетърпение значи не карате ски, сноуборд, сноубайк, сноукайт, шейна и други зимни приспособления за придвижване по снега, не се замеряте със снежни топки и не правите снежни човеци. Освен че е интересно и забавно, няма кой знае какви ограничения, които да ви попречат да карате, включително възсрастови – конкретно със ските може да се започне още на 3 години и да се продължи поне до 103. Не, няма да сте най-добрите на пистата, нито най-красивите, нито най- умните (никой няма да забележи тези ваши качества, защото всеки на пистата ще иска да покара, а не да ви наеме на работа, да ви предложи брак или изобщо да се занимава надълго и нашироко с вас), но ще сте в планината, а това време никога не е загубено. Ще научите нещо вълнуващо и ново, ще подишате въздух- истински, боров; ще срещнете нови хора и все усмихнати- и вие ще се усмихнете, ако не от първия ден, то от втория ден със сигурност. Дори и да е само защото сте оцелели първия ден, пак сте надминали себе си и някой от вашите безпочвени страхови ще си е отишъл. Може да продължаваме още много, защо си струва да се научите да карате ски и изобщо да не отписвате планината през зимата, а да си я ползвате по предназначение, но ще ви оставим сами да откриете останалото.

  1. Излезте и се забавлявайте на снега! Няма смисъл да четете по-долу, ако не приемете всичко като ново приключение и приятно забавление- от набавянето и грижите за екипировката, до пътуването към ски курортите, качването с влека, спускането по пистите и разпускането след ските. Ако прехода от безопасността на удобния диван вкъщи и предизвикателствата на чутовни върхове и борба с природните стихии ще е по-плавен за вас, започнете с пързаляне с найлон или шейна пред блока, после опитайте същото в близката планина и след това започнете със ските.. Нашият съвет е да не си губите времето, защото винаги ще сте закъснели да започнете. И на 20 години, и на 40, и на 60, на колкото и да сте в момента, със сигурност вече сте пропуснали много удоволствия, които са си заслужавали вашето внимание.
  2. Какво е необходимо да знаете за безопастността. Тя е тясно свързана с екипировката, с правилата за каране и вярната преценка на възможностите, на които ще отделим по-специално внимание в точки 3, 4 и 5. Ако сте с подходящата екипировка за условията, пазите себе си и останалите и адвекатно съобразявате възможностите си с обстановката и пистите, вероятността да пострадате, докато карате ски е в пъти по-малка от тази да пострадате в градски условия.

3.Снабдете се с подходяща за вас екипировка.   Какво не е наред с дамата от снимката..С дамата се надяваме, че всичко е наред преди и след тези опити за каране на ски. Но с екипировката и нищо не е наред! Колкото и тоалетът ви да е подходящ за вечерната разходка и за чайните и баровете на ски курорта, за да не изглеждате нелепо на пистата и по-важното, за да се върнете вкъщи без поражения, отнасяйте се към това което ще облечете и носите в планината като към екипировка, а не като към дрехи и аксесоари. Ето какво имаме предид:

  • Неподходящо:
  • Не носете със себе си дамската си чанта, ланците, гривните, големите обеци, парфюми и др. стъкленици и шишенца- не само, че ще ви пречат, но могат да бъдат много опасни и да се нараните с тях. Ако носите нещо, нека то е прибрано в малка раница, която да е добре закрепена на гърба ви и да не може да ви нарани, ако паднете върху нея.
  • Да излезете в планината по дънки и с палто, което не пази от вятър и влага, не само че не е препоръчително, но може да ви откаже от карането на ски завинаги. Накратко ще ви е студено и ще се намокрите, защото ще падате- да, падането е част от карането и нито е срамно, нито е смешно. Ще будите насмешка и съжаление обаче, когато дънките ви станат на кори от студа и влагата.
  • Колкото и да ви се иска да демонстрирате новия си маникюр или пръстен, ръкавиците за ски са задължителни – не само, за да ви е топло, но и за да запазите ръцете си от наранявания . Често ще пипате снега (дори и да не ви се иска), особено ако сте със сноуборд- сега си представете си че пипнете асфалта с ръка, докато се движите с 20-30 или повече километра в час…. Нека ръкавиците са непромокаеми и предназначени за ски или сноуборд- плетените от баба пазим само за разходките и от сантимент към баба.
  • Същото важи и за слънчевите очила, нека те са само за разходките – при по-висока скорост, при снеговалеж или вятър очите ви ще сълзят, слънчевите ви очила ще се изпотят и най-важното- рискувате при падане да ги счупите и да ви наранят. За каране на ски са ви необходими очила за ски или ски маска. Без ски маска също не може- ще пази не само очите ви, но и голяма част от лицето ви, както от по-слаби механични удари, така и от силно слънце и вятър- вредните лъчи се отразяват от снега и на високо в планината може да получите много сериозни слънчеви изгаряния или да увредите зрението си, нищо че е зима..
  • С шапка може да се кара, но тя няма да предпази главата ви при падане или друг механичен удар, а ако тя не покрива ушите и челото, поне за да ви топли, то по-добре я оставете за главната улица на ски курорта и „Апреските” (на които ще обърнем специално внимание в последната точка).
  • Подходяща екипировка:
  • Панталон за ски от непромокаема и дишаща материя. Това, което трябва да гледате при покупката е освен да ви харесва и да ви е по-мярка, да има мембрана с воден стълб минимум 5000 мм за скиори и поне 10 000 мм. за бордисти- (по-често ще сядате на снега, ако сте със сноуборд).
  • Непромокаемо и дишащо яке с мембрана. Както и за ски панталона трябва с него да ви удобно, да не ви ограничава движенията и да има воден стълб поне 5000мм, което за българските планини е напълно достатъчно. Ако възнамерявате да карате в Алпите например или да не пропускате каране и при – 15, – 20 градуса, препоръчително е да си вземете яке с промазани водозащитени ципове и воден стълб 10 000мм или по-висок. Гортекс (Gortex) е чудесна мембрана, която ще срещате често в екипировката за планина. Ползва се, както при горни дрехи, така и за обувки.
  • Полар – При облеклото за ски, идеалният вариянт за защита на тялото се състои от 3 слоя. Външен слой- така наречената черупка (шел)- неговото предназначение е да пази тялото от влага и вятър. Втори изолиращ слой- този който реално топли- поларът е идеален вариянт, тъй като е много лек и не е толкова обемист, като един плетен пуловер например. При по-топло време, поларът може лесно да влезе в раницата. Долен слой- термобельо, което държи влагата далеч от тялото.
  • Зимни или трисезонни обувки задължително с мембрана. Тях ще си ги ползвате освен за ходене до ски пистите и за преходи в планината, както и за мокро време в града. Заделете повече пари за тях – инвестицията ще ви се изплати още с първите няколко излета. Отделете и повече време, за да мерите обувките си и да проучите материалите, от които са направени – няма нищо по лошо от неудобни или мокри обувки в планината. Търсете обувки с дишаща и водонепропусклива мембрана и задължително със здрава подметка.
  • Ски обувки– най-важната част от същинската екипировка за ски. Мерете ги продължително време и се поразходете с тях още в магазина. Помнете, че тези обувки не са направени за ходене и затова няма да ви е много комфортно да ходите с тях. Те са тежки и твърди, защото са направени на първо място, за да ви предпазят краката най-вече от снега и от механични удари- особено от острите кантове на ските и за да може по-лесно да „натискате” ските в правилната посока. Самите обувки трябва да са точно по крака ви- да няма триене, но да няма и луфтове. Поискайте в магазина да измерят точно крака ви и да ви дадат да пробвате поне няколко различни марки с този размер, за да видите кои ще паснат на вас. Защо да са нови? Обувки, които не са точно по крака ви могат да ви откажат много бързо от карането на ски. Може би сте наемали кънки за един час и сте наясно с неудобството, което могат да ви причинят. Сега си представете, че трябва да изкарате не един час, а цял ден в планината с тежки обувки, които не са ви по мярка или ви убиват някъде…раните по краката са ви гарантирани. Наемете ски, но ако сте решили да се качите на ски повече от веднъж не си вземайте под наем ски обувки, а си купете такива.
  • Ски и автомати за ски– силно препоръчваме първите ви ски да си купите на старо. Може, разбира се да наемете, но ако планирате да карате повече от 5 дни ще ви излезе по-евтино да си купите ски на старо. Купете си карвинг ски, които да не са с голяма твърдост и да са с по-малък радиус на завой- например нещо в диапазона от 10 до 14 метра. Размерът на ските – нека са с около 10-15см. по-къси от вашия ръст. Когато се научите на основните неща, сами ще може да решите, какви точно ски са подходящи за вас, както и кой стил на каране ви допада най-много. Няма смисъл да вложите куп пари в топ модел ски и автомати, на които ще можете да усетите предимствата едва след няколко сезона, да не говорим, колко трудно ще ви е да се учите на тях. Вместо това си купете ски, за които да не ви е грижа толкова и с които да разберете кое ви допада повече- късите завои, карането на големи дъги, високата скорост, карането по необработен сняг и извън пистата- от това зависи какви ски ще са най-подходящите за вас. Дайте си време от минимум един сезон и след това сами ще решите какви ски да си купите. Същото се отнася и за автоматите. Достатъчно е на първо време автоматите да са здрави и да не ги натягате повече от килограмите, които тежите.
  • Щеки– приемете ги като консуматив и също не влагайте повече от 20-30лв. в тях, тък като те често се чупят, губят или забравят. При тях основното е да са ви по мярка- като ги опрете в пода и ги хванете с ръце, лактите ви трябва да сключват прав ъгъл.
  • Чорапи за ски– три четвърти термо чорапи, предназначени за ски. С тях ще ви е топло и удобно във високите ски обувки. Може да ползвате и друг тип чорапи, но ако държите да имате комфорт и докато карате да мислите единствено за самото каране, то си вземете термо чорапи за ски. Късите чорапи не са вариянт- тях ги оставете за маратонките.
  • Термобельо– също не е задължително, но е силно препоръчително. Ще отвежда потта и влагата далеч от тялото ви и ще ви е много по-топло с него, отколкото с тениска. Тези от изкуствена материя вършат работа и са по-евтини, но най-подходящата материя за термобольо, ако не сте алергични към вълна, е мерино.
  • Ръкавици– силно препоръчително е да си вземете такива с мембрана- гортекс или друг вид, за да отвеждат влагата от вътре навън, а не обратно. Само така ще ви е винаги топло на ръцете.
  • Ски маска– Ако ще сте с каска, задължително си вземете такава, която да става и за профила на каската и да не оставя процеп между маската и каската. Това ще предпази челото ви и вас от простудяване. Има различни видове плаки за маски – за силно слънце, за мъгла, огледални, със сменяеми плаки – подберете тази, която смятате, че е удачна за вас и за условията, в които най-често ще карате.
  • Каска за ски– трябва е лека и да ви е удобна. В никакъв случай не бива да си купавате по-голям размер или каската да ви хлопа- направете тест, като затегнете каската и разтръскате силно глава. Силно препоръчително е да си купите каска с отвори за проветрение, така при по-топло време ще ви бъде много по-комфортно.
  • Допълнително ще имате нужда от: – лична карта- носете я задължително при всеки излет в планината. Носете и нещо за ядене, вода, компактен кит за първа помощ, телефон със заредена батерия и задължително си запишете телефона на планинската спасителна служба- ще го намерите изписан на касите или станциите на лифтовете и влековете без значение в кой курорт ще карате. При слънчево време задължително намажете и откритите части на тялото, (ако сте оставили такива), със слънцезащитен крем.
  • Застраховка за ски– ако ще карате извън пистово тази застраховка е задължителна. Ако сте само на пистата, картата за ски влека включва и застраховка.
  • Други– раница, лавинен предавател, сонда, лопата, протектори са задължителни за всички, които държат да карат извънпистово.
  • Топ съвет! Ски екипировка се купува в началото и в края на зимния сезон, а не по време на сезона. Ако ще карате ски замислете се за инвестиране в екипировка от края на септември до края на октомври, преди падането на първия сняг или след средата на март до средата на април.
  1. Основни правила при каране.
  • „Задния винаги пази предния”- никой няма очи на гърба си, ако се движите по-бързо и изпреварвате, винаги пазете скиорите пред вас;
  • Не се спира по средата на пистата, в тесни участъци, ако пистата има такива, веднага след завой, след започване на стръмнина или на друго място без пряка видимост към вас – спрете отстрани по възможност до друга група от спрели, така че идващите скиори след вас да ви виждат отдалеч – за никого не е приятно, а може да бъде и много опасно, да слаломира между спрелите скиори и бордисти на различни места по протежение на цялата ширина на пистата. При тръгване винаги първо се огледайте нагоре по склона за идващи скиори.
  • Избягвайте рязката смяна на посоката и карането от край до край по цялата ширина на пистата. Действията ви трябва да са предвидими за идващите скиори след вас, за да могат да избегнат евентуален сблъсък. Ако все пак го направите винаги се оглеждайте нагоре по-склона за по-бързи от вас скиори и ги пропуснете на безопасно разстояние.

 

  • Ако има опашка на лифта съобразете скоростта и спирането си, за да спрете в края на опашката без никой да пострада.
  • Винаги съобразявайте нивото на уменията си със скоростта, с която се движите. Най-опасните сблъсъци и падания са следствие на надценяване и „изпускане на ските”. Високата скорост няма да ви даде нито предимство, нито ще ви направи по-голям скиор в очите на останалите. Ще ви разочароваме, но дори и при „светлинна скорост” от пръв поглед си личи дали контролирате ските или те вас.
  • Всички в планината си помагат! Ако пред вас има паднал- спрете, поинтересувайте дали може да помогнете и му помогнете, с каквото можете. В повечето случаи вашата намеса няма да е необходима или ще се сведе до това да му помогнете да се изправи и да му подадете паднали ски или щеки. При всички случаи при действителен инцидент помощта ви може да се окаже безценна, т.к. сте най-близо и сте могли да реагирате най-бързо. Както знаете, не е случайно, че хората в планината се поздравяват без да се познават. Може да се окаже че непознати ще помогнат и на вас, когато и вие ще имате нужда от помощ.
  1. Доверена и приятна компания. Ските са индивидуален спорт, но никой, особено в началото не ходи сам на ски. Задължително, поне през първите няколко ски излета, отидете с хора, на които имате пълно доверие и които са опитни скиори. Ако сред роднините и близките ви приятели няма такива, в никакъв случай не се опитвайте да карате сами или под „вещото” ръководство на начинаещ скиор – наемете си ски учител за няколко урока. Може да умеете много неща, но за карането на ски са нужни умения, каквито може да придобиете само… ако сте карали ски.
  2. Карането на ски е само част от цялото удоволствие! Със зимните спортове вървят още много неща. Не ги пропускайте! – Интересни запознанства, топлите минерални басейни в курортите; сауните, спа процедурите и масажите в хотелите; Сигурно си спомняте апреските от вашето детство – сини и червени ботушки за снега- или буквално преведено за „след ски”. Сега е трудно да намерите такива апрески, но ви препоръчваме да не се лишавате от Апрес-ски (Après-ski) – популярното название за всякакъв вид забавления, нощен живот или социални събития, които започват веднага след карането на ски във всички зимни курорти; греяно вино, чай с ром, ирландско кафе, местни готварски специалитети, разходки в планината, почивка пред камината..Ние вече чакаме зимата и снега с нетърпение.

Източник: geoadventures.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.