Вече имаме български Камино, а първите поклонници ще потеглят на историческо пътешествие на...

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: news in <b>/home/framework/public_html/app/views/traveling.bg/n/index.php</b> on line <b>41</b><br />

„Светият път“ на България ще започне от Велико Търново. От Старата столица това лято ще тръгне национален поклоннически поход, който ще премине по пътя на мощите на небесния покровител на България и българския народ Свети Иван Рилски. Инициативата обедини институции, организации и общественици от цяла България, а София бе учреден инициативен комитет, в чийто състав влязоха кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, общественици и интелектуалци, представители на институции от цяла България. За председател на организацията бе избран историкът проф. Пламен Павлов.

Идеята възниква във Велико Търново през 2011 година. Предлага я инициативен комитет, включващ историци, археолози, представители на бизнеса, общественици, сред които проф. Иван Харалампиев, проф. Пламен Павлов, проф. Хитко Вачев, д-р Иван Църов и др. Тогава е избрано наименованието „Светият път“.

С похода това лято ще бъде отбелязано навършването на 550 години от пренасянето на мощите на Свети Иван Рилски от Търново до Рилския манастир. Поклонническото пътешествие ще започне на 1 юли от крепостта Трапезица, където близо три века са били съхранявани мощите на светеца. 

Свети Иван Рилски е най-великият светец на българската земя, небесен закрилник и на старопрестолния град.

Роден е около 876 г. в Скрино, разположено в  Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил съвременник на княз Борис и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.

Във Велико Търново мощите на светеца са съхранявани три века до 1469 г., когато са пренесени в Рилския манастир. Сега в старата столица се пази частица от неговите мощи.

Пътят, които преминава по стъпките на Свети Иван Рилски  е свързан не само със свещеното ни минало, но крие и изключителни природни богатства и забележителности. Това сочат данните от изследванията, направени на маршрута“, изтъкна в приветственото си слово великотърновският областен управител проф. д-р Любомира Попова.

Идеята е подобна на прочутия европейски поклоннически маршрут до испанския град Сантяго де Компостела, наричан "Ел камино" (Пътят), по стъпките на Свети Яков, погребан в катедралата на града. 

Българският 550-километров маршрут е разработен от двама жители на Велико Търново - учителя Евгени Коев и математика Паскал Пиперков, пише вестник "Борба". Пътят преминава през 60 населени места, 19 общини и 5 епархии и ще е маркиран.

"Няма как с абсолютна точност да знаем откъде са минали монасите през 1469 г., за да върнат мощите на светеца в Рилския манастир, но разработихме трасето така, че да е максимално близо до оригиналния път. От Велико Търново до Никопол има пет-шест храма, които носят името на светеца, и тук няма съмнение, че тези светини са свързани с Иван Рилски. Между Никопол и Враца има верига от средновековни манастири. Включихме ги в маршрута, защото е много вероятно процесията да ги е следвала", разказва Евгени Коев и допълва, че най-сложна се е оказала последната отсечка – от Враца до София. Там трасето ще минава по билото на Искърското дефиле.

Източник: blitz.bg

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.