Хижа "Добрила" разполага с 50 места. Има и туристическа кухня, бюфет и механа. Има вътрешен санитарен възел с бани.

Хижата е разположена в Националният парк Централен Балкан на седловината между вр. Добрила и вр. Амбарица. Надморската височина на областа е 1804 м. Хижата граничи с два от най-красивите резервати в “Централен Балкан” - “Стенето” от северозапад и “Стара река” на югоизток.

Построена е от туристите от град Сопот през 1928 год. По-късно е опожарена и изградена от камък през 1932-1933 год. Хижата и едноименния връх са наречени на легендарния Добрил войвода. В района на тази стара хижа през 70-те и 80-те години на миналия век са изградени множество бунгала. В момента хижа Добрила е модернизирана, бунгалата са ремонтирани, изградена е по голяма столова, цялата хижа е отоплена с алкално парно. Възстаноена е стара сграда с изцяло ново строителство и обзаведена в пълен лукс.

Хижата е водоснабдена и разполага с механа. Електрефицирана е от градската мрежа. Хижата разполага със сателитна телевизия и високоскоростен безжичен интернет. През по голямата част от годината до хижата се достига лесно благодарение на въжен лифт от град Сопот. През зимата пристигането на хижата става чрез атракционно извозване със снегоход-Ратрак по 8-10 човека на курс от втора станция на въжения лифт. Хижа Добрила е изходен пункт за хижа Дерменка и хижа Васил Левски през върховете Амбарица, Купена и Костенурката през зимата или подсичайки ги през лятото през местността Топалица. Част от маршрута попада в резерват. Пункт от европейския маршрут Е3. Природата около хижата е неописуемо красива.

Новата част е разположен в непосредствена близост до хижата. Представлява масивна нова сграда с централно парно отопление. Разполага с 16 дройни стаи, от които 8 стаи със собствени санитарни възели и бани и 8 стаи с общ. Механа с традиционна българска кухня, бар, камина и барбекю за чевермета по заявка. Предлага сателитна телевизия и високоскоростен безжичен интернет на територията на целия комплекс. Комплексът е подходящ за обучения, семинари, тийм-билдинг, зелени и бели училища. Организиране на семейни и бизнес празненства, свадби, рожденни дни и партита. Идеално място за индивидуални и групови почивки.

В момента няма активни оферти.

Изпратете запитване към
Хижа Добрила


Удобства на
Хижа Добрила

Все още няма въведени.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.