Къща за гости Сава Купеца

обл. Сливен, с. Жеравна

Къща за гости "Сава Купеца" в с. Жеравна предлага една пълноценна почивка, като поживеете няколко дни далеч от градската суета и суматоха, в една зареждаща ви с енергия комбинация от автентична възрожденска обстановка, съвременен лукс и чист планински въздух. Къща за гости "Сава Купеца" - Жеравна ви предлага целогодишно домашен уют и атмосферата на селския живот.
Къща за гости "Сава Купеца" е построена в периода 1855 – 1860 год. от Сава Джендов Купеца – богат търговец от с. Жеравна. Къщата е издигната на два етажа като първоначално само първия етаж е пригоден за живеене, а вторият остава недовършен.
Къщата на Сава Купеца е изградена в късновъзрожденски стил и е една от най-големите къщи в с. Жеравна, по екстериор и организация на вътрешните помещения следва архитектурната традиция на Арбанашките къщи. Къщата за гости разполага с два вътрешни салона, отоплителната камина на двете източни стаи на първи етаж, вътрешни тоалетна и мивка. Къщата е регистрирана в НПК като паметник на културата "Къщата на САВА-КУПЕЦА", с. Жеравна.
Днес къщата на Сава Купеца е реставрирана и превърната в къща за гости.
Къща за гости "Сава Купеца", с. Жеравна разполага със 7(седем) единични стаи и 1(един) апартамент, красиво аранжиран двор, открит басейн, както и просторна механа за своите гости и посетители. Всяка от стаите в къщата за гости е луксозно обазведена и разполага с широки и удобни спални, сателитна телевизия със 62 програми, хладилник – минибар и санитарен възел с ветилатор и сешоар, душкабина и вана.
Всички подове в къщата за гости "Сава Купеца", с. Жеравна са застлани с автентични котленски килими, изработени от местни майстори – тъкачи.
Дворът на къща за гости "Сава Купеца", с. Жеравна е разпределен на три нива:
- основно ниво с прекрасно аранжирана зелена ливада с фонтан в средата и красив кладенец в периферията, отстрани на тревната настилка се намира и типчната жеравненска асма;
- долно ниво с постоянно течаща рекичка;
- горно ниво с маса за отдих и забавления за гостите.
Към къща за гости "Сава Купеца", с. Жеравна е изградена и просторна механа, която е прекрасен образец на дърворезбарското изкуство. Механата е с дърборезбовани тавани, а стените, колоните, камината и бар-плота са изработени в характерен жеравненски стил. Кухнята на механата е с най-съвременно оборудване и е пригодена да прави чудеса за своите гости. Къщата и кухнята са екипирани, така че да могат да работят нормално при всякави екстремни ситуации - спиране на ток, вода или отопление.
За пълноценна почивка на своите гости, къща за гости "Сава Купеца", с. Жеравна разполага и с прекрасен открит басейн, снабден с удобни шезлонги и чадъри. Ще се насладите на прохлада и свежест, докато плувате в кристалните води на нашия открит басейн. До големият басейн е разположен и по-малък, интегриран, детски басейн за най-малките гости на хотела.
Жеравна се намира на 650 м надморска височина в Източната част на Средна Стара планина - община Котел, на 6 км от главния път между гр. Омуртаг и "Петолъчката".[виж картата »]
1. Транспортни връзки - автобуси
– гр.Котел и гр. Сливен;
2. ЖП връзки
- гр. Сливен;
3. Аерогари
- гр.Варна и гр.София.
4. Разстояния
- от с. Жеравна до гр. Котел – 14 км;
- от с. Жеравна до гр. Сливен – 50 км;
- от с. Жеравна до гр. Варна – 200 км;
- от с. Жеранва до гр. Велико Търново – 110 км;
- от с. Жеранва до гр. София – 330 км.
Жеравна е световен архитектурен паметник. До ден днешен са запазени близо 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години. През Възраждането село Жеравна става значителен културен център. Създаден е Хилендарския метох, в който отсядат хилендарските монаси и водят просветна дейност. Един от тях е Йосиф Хилендарски - автор на "Поучение за четенето на книгите". В Жеравна е направен вторият препис на Паисиевата история. Селото взима активно участие в Априлското въстание. В с. Жеравна са живели видни светила на България и на света като: Райно Попович; Васил Д. Стоянов; Сава Филаретов; Tодор Икономов; Йордан Йовков, а в наши дни - много професори, художници, артисти, певци.
Развитието на този самобитен културен и икономически възход на селото е запечатано в местните музеи: Къща на Сава Филаретов; Родната къща на Йордан Йовков; Църквата "Св.Николай"; Старото класно училище - сега картинна галерия; Къщата на Руси Чорбаджи. Извън Жеравна може да се посетят: гр. Котел - Природонаучния музеи; Галатанско училище; Кьорпеевата къща; Музей на котленските възрожденци; с. Медвен – Къща музей Захари Стоянов и други.

В момента няма активни оферти.

Изпратете запитване към
Къща за гости Сава Купеца


Удобства на
Къща за гости Сава Купеца

Все още няма въведени.

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.