Къща за гости Добротица

обл. Силистра, с. Добротица

КЪЩА ЗА ГОСТИ „ДОБРОТИЦА“ - КРАСИВА ПРИКАЗКА ОТ ДОБРУДЖА

Къща за гости „Добротица“ е създадена през 2014 година и носи името на селото, където е разположена. Изградена е върху хълм, от където се открива живописна гледка към близките възвишения, гъсти широколистни гори, тучни пасища и обширни градини. В непосредствена близост до нея се намира Винарска изба "Опрев". Тя е модерна производствена структура, с напълно затворен цикъл на производство – от гроздето до готовия продукт. Вината се произвеждат изцяло от собствени лозя, което осигурява висок контрол върху входящите суровини. Екипът на избата споделя мнението, че от традиционните български винени сортове, както и създадените нови такива, могат да се произвеждат автентични вина със собствен стил, характер и неповторимост.

Виненият туризъм, който напоследък набира скорост и в нашата страна е прекрасна възможност за популяризиране на уникалните български вина. Къща за гости „Добротица“ е създадена в духа на тази идея. През есента, туристите могат да се потопят в неповторимата атмосфера на гроздобера, както и да се запознаят със специфичните дейности при обработката на гроздето.

Къщата разполага с девет стилно обзаведени стаи, външна тераса с барбекю, ресторант, фитнес зала и кът с камина и телевизия.

Нашите гости могат да разгледат забележителностите на селото, някои от които са уникални: храмът "Св.Св. Кирил и Методи" и кенотафите - символични гробове на войници, загинали далеч от родните си места; Бабаджановата чешма и стихотворението "Вода", издълбано върху титулния камък над чучура и; поляни с див божур намиращи се на юг от селото, който цъфти само през месец май; острата канара, която е природен феномен и е останала от дълбока древност.

Село Добротица е на 15 км. от биосферен резерват "Сребърна. Не далеч се намира село Малък Преславец, известно с блатото си, където са наблюдавани 147 вида птици, разнообразна растителност и животински свят. Тук е открита най-голямата колония на Бяла водна лилия в България. На 36 км. от Добротица се намира Силистра - град с древна история и култура. Тракийската гробница в с. Свещари е на разстояние 50 километра от тук.

Това са само някои от близките туристически маршрути.

Къща за гости "Добротица" е отворена за всички, които носят Добруджа в сърцето си. Тук те ще могат да се радват на плодовете от тази земя, да се насладят на вкусни ястия и да опитат уникални местни вина.

Контакти: с. Добротица общ. Ситово, обл. Силистра

Винарска изба „Опрев“  се намира в добруджанското село Добротица, на 36 км. от гр. Силистра. Тя е спечелила репутация в региона, със своите чисти сортови вина и запазено високо качество.

Произведените  вина са под марката „Via Seletika“. Произходът и идва от думата „Seletika“. Това е името на древна римска провинция, която се простирала по тези земи. Тя се славела със своето вино.

Лозята на избата се простират върху 230 декара площ, на около 25 километра от р. Дунав. Релефът е низинен до равнисто-хълмист, а  насажденията са разположени върху висока билна част с югозападно изложение. Почвите са средно излужен чернозем, слабо еродирани и тежко песъкливо-глинести.

Водени от идеята, че българските сортове грозде имат потенциал за развитие и могат да заемат достойно място, както на местния, така и на външните пазари, в лозята на избата се отглежда традиционният български сорт „Червен мискет“ и новият сорт „Евмолпия“.От чуждите сортове са застъпени елитните бели сортове „Траминер“ и „Шардоне“, а от червените – популярният сорт "Каберне Совиньон".

Екипът на избата споделя идеята, че в България има огромни възможности за развитие на винен туризъм. От една страна,  предпоставка за това са благоприятните климатични и почвени условия за развитие на лозарството и винарството. От друга е интересът на все по-голяма част от родните предприемачи към лозарството и винопроизводството и възможностите, които се откриват пред тях чрез връзката на туризма  с виното.

Независимо, от това в кой район се намират лозята,  всеки терен е специфичен и може да роди своя уникален продукт. Грижата и отношението към природата - почвата, лозята, гроздето, са фактори, които оказват влияние върху  качеството на виното. Разбира се , решаващата роля е на Природата и какво тя е „планирала“ за съответната година. Но стремежът на лозарите и енолозите  да се развиват и да намаляват силата на стихийните фактори, са достойни за уважение и аплодисменти.

Всичко това може да се усети само там – сред лозята, в избата, сред природата на точно това място за Земята.

Фирмени магазини:
гр. Силистра, ул. София №1
гр. София -Супермаркет ВМВ – кв. Дианабад, ул. Никола Габровски №51

В момента няма активни оферти.

Изпратете запитване към
Къща за гости Добротица


Удобства на
Къща за гости Добротица

SPA център
бар-басейн
барбекю
паркинг
детски басейн
плащане с карта
детски кът
ресторант
зимна градина
интернет
кабелна тв
тераса
лятна градина

До мен


Мобилното приложение "До Мен" е направено с цел да улесни максимално достъпът на потребителя до всички полезни, необходими и нужни за него услуги, като му осигури най-близка дестинация, придружена с навигация и контактна информация за търсената от потребителя услуга. Важното за нас е да създадем за потребителите на приложението удобство и комфорт при намирането, свързването и достигането на желаните от тях услуги.

Traveling.bg
Българският сайт за туризъм и места за отдих

Най-големият Здравен портал в България, предоставящ информация за всички новини, новости и иновации в сферата на здравеопазването, медицината и подържането на здрав дух и здраво тяло. Свързващ Ви с най-добрите доктори, лечебни заведения и ветеринарни клиники. Предоставящ Ви възможността за онлайн запазване на часове. Zdravenportal.com съчетава в себе си качество и дизайн, преплетени с максимално удобство и улеснено меню за потребители търсещи, бърза и удобна връзка за здравни услуги, съвети и специалистите и заведенията, които ги предлагат.